Den_08_287

Výživa u onkologických onemocnění

Výživa má při léčbě nádorového onemocnění, stejně jako v prevenci, nezastupitelnou úlohu. V rámci léčby se jedná zejména o roli podpůrné terapie. Správná výživa pozitivně podporuje léčbu onemocnění (pacient absolvuje plnou protinádorovu léčbu), snižuje nežádoucí účinky léčby, urychluje rekonvalescenci a má pozitivní vliv na kvalitu života. Nejúčínnější nutriční terapie je především ta, která je na míru nastavena danému pacientovi. Cílem výživy onkologických pacientů je především zajištění dobrého nutričního stavu.


1Jak léčba probíhá?

Zhodnocení nutričního stavu a nastavení nutriční terapie je v gesci nutričního terapeuta, lékaře – nutricionisty i ošetřujícího lékaře. Primárně je kladen důraz na zajištění dostatečného příjmu energie a bílkovin (aminokyselin). Současně je přihlíženo i k doplnění potřebného množství dalších živin (tuků, sacharidů, minerálních látek, stopových prvků a vitamínů). Doporučená skladba jídelníčku se řídí podle aktuálního stavu pacienta. V případě potřeby je využíváno farmaceuticky připravené výživy, jejíž složení a množství je individuálně stanoveno.


2Co ovlivňuje nutriční stav?

Samotné onkologické onemocnění může ovlivňovat nutriční stav různými způsoby. Dopad na stav výživy má onemocnění vlivem změny metabolismu živin, zejména zvýšením utilizace aminokyselin (projevující se např. úbytkem kosterních svalů). Dalším významným atributem je léčba, respektive druh léčebné modality, na jejímž základě se mohou objevovat překážky v příjmu stravy (nechutenství, ageuzie, dysfagie, intolerance potravin atd.). Tyto projevy mají zpravidla negativní vliv na nutriční stav. V tomto období je důležité zabránit vzniku malnutrice, ve smyslu nádorové kachexie.


3Úspěšnost léčby

Nejvíce účinná nutriční terapie je individuálně nastavená nutriční péče na základě nutričního vyšetření. Cílem podpory je zajištění dobrého stavu výživy.


4Edukační materiály

Naše Informační a edukační centrum pro Vás ve spolupráci s odborníky na prevenci, diagnostiku a léčbu zhoubných onemocnění připravuje materiály ke čtení, videa a podcasty, ve kterých se dozvíte podrobné informace o nutriční péči a výživových postupech vhodných při onkologické léčbě.

Bezplatná nádorová telefonní linka

Po–Pá od 8:00 do 15:00 hodin

(+420)800 222 322

Loading...
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím