Masarykův onkologický ústav od 16.3.2020 do 30.4.2020 ruší všechny preventivní onkologické prohlídky u zdravých osob a všechna kontrolní vyšetření u onkologických pacientů, u kterých byla ukončena onkologická léčba a v současnosti nemají žádné projevy onkologického onemocnění. Dále platí zákaz návštěv a další omezení. Každému bude při vstupu změřena teplota.

Menu Menu
Zavřít menu Zavřít menu
  • CZ EN
    Kde nás najdete
  •

Odborníci z MUNI ve spolupráci s MOÚ vytvořili citlivější diagnostiku pro rakovinu tlustého střeva_tisková zpráva

Novou diagnostickou metodu pro rozpoznání a sledování vývoje kolorektálního karcinomu, tedy nádorů tlustého střeva a konečníku, vytvořili vědci z institutu CEITEC Masarykovy univerzity (MU) ve spolupráci si Masarykovým onkologickým ústavem (MOÚ). Patentovanou metodu chce pro výrobu diagnostických souprav využít česká biotechnologická společnost BioVendor, která s MU a MOÚ uzavřela na přelomu roku licenční smlouvu. Hotový a klinicky prověřený set by mohl být k dispozici do dvou let.

Kolorektální karcinom patří mezi nejčastější typy rakoviny v Česku, které se také dlouhodobě pohybuje na špici zemí s nejvyšším výskytem této nemoci. Každoročně je v tuzemsku diagnostikováno na 8000 nových pacientů a téměř 4000 lidí ročně na tuto nemoc zemře. Aktuálně se dá tento typ rakoviny odhalit pomocí testu na okultní, tedy skryté, krvácení ve stolici a následným kolonoskopickým vyšetřením. Nová diagnostická metoda umí přítomnost nádorových buněk odhalit z krve pacienta.

Základem metody, kterou vyvinul tým pod vedením Ondřeje Slabého, je sledování hladin několika takzvaných cirkulujících mikroRNA, které se do krve pacienta dostávají z nádorové tkáně. Metoda umí rozlišit, zda má člověk nádor tlustého střeva či nikoliv, lékaři z ní mohou odvodit také úspěšnost léčby a případně to, zda se nádor nevrací. „Naše metoda umí také poměrně citlivě předpovědět naději přežití pacienta v horizontu tří let, a to v kterémkoliv klinickém stádiu nemoci. To je důležité pro plánování léčby, například pro rozhodnutí, zda pacient podstoupí jen chirurgický zákrok, nebo bude potřebovat i chemoterapii,“ přiblížil možnosti diagnostické sady Slabý.

Některé mikroRNA jsou využívány buňkami včetně nádorových pro vzájemnou komunikaci, proto se mohou dostat do krevního oběhu a na základě jejich hladin je pak možné zjistit přítomnost, ale také vybrané vlastnosti nádorové choroby. Aby vědci nalezli ty, které souvisí s kolorektálním karcinomem, porovnali hladiny mikroRNA u stovek pacientů a stovek zdravých lidí. Nová metoda je podle Slabého velmi efektivní, má totiž 90procentní citlivost – dokáže tedy ze vzorku krve správně identifikovat 9 z 10 pacientů s kolorektálním karcinomem.

Výzkumná skupina začala spolupracovat se společností BioVendor už před několika lety. „Nejdříve jsme uzavřeli rámcovou smlouvu o spolupráci a ověřili si výsledky studií a nyní jsme podepsali licenční smlouvu. Aktuálně nás čeká příprava výroby diagnostické sady a také klinická validace, při níž musíme prokázat její užitečnost na vybrané skupině pacientů,“ uvedla ředitelka divize výzkumu a vývoje BioVendoru Martina Hložánková.

Na vyjednání podmínek licenční smlouvy se podílelo Centrum pro transfer technologií MU. „Kromě jednorázového licenčního poplatku nám BioVendor uhradí náklady na patentovou ochranu a v budoucnu, až se výrobek dostane na trh, budeme mít nárok i na podíl z výnosů z prodeje,“ přiblížila parametry smlouvy Jana Daňková, business manažerka centra.

_______________________________________________________

autor:

Mgr. Tereza Fojtová, tisková mluvčí Masarykovy univerzity
    fojtova@muni.cz, www.muni.cz

Lepší onkologická léčba - reportáž v pořadu Události v regionech 14. 2. 2020

Děkujeme za Vaše hodnocení.
    Pokud jste na našem novém webu našli chybu, nebo Vám něco chybí, dejte nám, prosíme, pomocí tohoto formuláře vědět. Po opravě se Vám ozveme, uvedete-li svou e-mailovou adresu. Předem děkujeme za zpětnou vazbu.

* Ochrana proti robotům

Odkazy pro zaměstnance MOÚ