• Ovládací panel Ovládací panel
  • CZ   EN
  •  
     

    Calendar and upcoming events

    2018
    August
    Mon Tue Wed Th Fri Sat Sun
    12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031
    For professionals
    For patients and the public
    Courses
    Internships
     

    Links to the 3 basic screening programs of the Czech Republic:

     

    Give preventive examination.

     Dárkový poukaz

     

    Dietní režimy a výživa po skončení léčby rakoviny

    Translate article by Google Translator
     

    Problémy týkajících se příjmu potravy, (zvláště některých pokrmů), které vznikly během protinádorové léčby jako vedlejší účinky spojené s radioterapií, chemoterapií nebo jinou protinádorovou léčbou po ukončení léčby rakoviny odezní. Budete se cítit lépe, postupně se vám vrátí chuť k jídlu a opět se objeví potřeba pravidelně se stravovat. Může se stát, že některé vedlejší účinky léčby přetrvávají, specielně ztráta tělesé hmotnosti. Jestliže se vám to stane, je třeba informovat svého ošetřujícího lékaře. V případě, že máte po operačním výkonu trvalou stomii, platí i pro vás všechny zásady zdravé výživy. Jen je třeba vždy dodržovat stravovací pravidla, která vyplývají ze změněných anatomických poměrů střeva.

    Pokud víte, že jste před onemocněním nedodržovali hlavní zásady zdravého stravování, bylo by dobré pokusit se ve svém jídelníčku o změnu. Obecně lze říci, že je vhodné jíst pestrou stravu a také to, co vám chutná. Připravujte si jednoduchá jídla, používejte osvědčené a snadné recepty.

    Neexistuje sice žádná zaručená dieta, která by zabránila návratu onemocnění nebo vzniku nového nádorového onemocnění, ale víme, že správně zdravě a chutně sestavený jídelníček a zdravá životospráva vám pomůže obnovit vaši sílu a je důležitou složkou v boji proti rakovině.

    Po dlouhotrvající léčbě je mnohdy vhodné zařadit do svého jídelníčku také potraviny, které zvýší energetický obsah stravy.

    Tuky a cukry jsou pro organismus velkým energetickým zdrojem. Pro onkologického pacienta lze doporučit rostlinné tuky a čerstvé máslo, které je dobře stravitelné. Máslo lze přidávat do polévek, bramborové kaše, vařené zeleniny. Smetanou slazenou lze obohatit moučníky, neslazenou smetanou omáčky, zeleninové pyré i bramborovou kaši.

    Sýry jsou výborné jak se zeleninou, tak s ovocem. Med, džem a přírodní (nerafinovaný) cukr přidávejte do jogurtů, mléčných nápojů, čaje apod.

    Doporučujeme:

    • Jezte pestrou stravu každý den. Žádné jídlo samo neobsahuje všechny živiny, které jsou pro zdraví důležité.

    • Zvyšte ve svém jídelníčku podíl syrového ovoce a zeleniny alespoň na 500g denně.

    • Zeleninu a ovoce vždy důkladně umývejte.

    • Syrová a vařená zelenina, ovoce a ovocné šťávy obsahují vitamíny, minerály a vlákniny, které potřebujete. Připravte si občas zeleninové nebo ovocné saláty.

    • Jezte často luštěniny, rýži natural, celozrnné pečivo a chléb. Tyto potraviny jsou dobrými zdroji kompletních uhlovodanů, vitamínů, minerálů a vláknin.

    • Omezte hovězí maso, dávejte přednost bílému masu – drůbeži bez kůže, jezte pravidelně ryby.

    • Denně jezte mléčné výrobky, především bílé jogurty, tvaroh, nízkotučné sýry. Mléčné výrobky jsou bohatým zdrojem vápníku a dalších minerálů.

    • Tuk přidávejte do stravy opatrně a dávejte přednost rostlinným tukům. Moučníky a čokoládu s vysokým obsahem cukru a tuku jezte v malém množství.

    • Nepřesolujte a pro přípravu pokrmů užívejte bylinky a koření v rozumné míře.

    • Potraviny kupujte co nejčerstvější a správně uložte do ledničky nebo mrazničky.

    • Pozor na potraviny, které by mohly obsahovat nebezpečné plísně – burské oříšky apod.

    • Dodržujte pitný režim – denně vypijte alespoň 2 litry tekutin, (v létě, při zvýšené teplotě nebo průjmovém onemocnění více).

    • Pokrmy si připravujte vařením, nekonzumujte jídla uzená, grilovaná a připravovaná na přepáleném tuku nebo na roštu.

    Potraviny, které byste měli mít vždy doma:

    • mléko, jogurty, tvaroh, puding

    • smetanový sýr, tvrdý sýr

    • chléb, housky, celozrnné pečivo

    • celozrnné trvanlivé pečivo

    • vejce (vařená natvrdo)

    • mraženou zeleninu a ovoce, kompoty

    • čerstvou zeleninu a ovoce

    • sušené ovoce: rozinky, meruňky, švestky

     

    Nebojte se požádat člena rodiny nebo přítele o pomoc s vařením nebo nákupem.

    Odbornou pomoc, jak správně postupovat při sestavování jídelníčku a přípravě pokrmů vám ochotně poskytnou v Poradně nutričních terapeutů. Poradna spolupracuje s odbornými lékařskými pracovišti a má zajištěnou návaznost na případná další speciální vyšetření.

     

    Doporučená literatura:
    Výživa při onkologickém onemocnění, Rostislav Vyzula et al, Galén 2001
     

     
    Poslední kontrola stránky odpovědnou osobou proběhla dne: 28. listopadu 2017 14:52. Responsible person for the accuracy of the content MUDr. Milana Šachlová, Ph.D. CSc..
    Name MUDr. Milana Šachlová, Ph.D. CSc.
    E-mail sachlova@mou.cz
    Telefon 543136205
    More information primářka oddělení - vedoucí lékařka
    *
    *
    *
     
     

    If you have found an error on this site or you are missing something, please write using this form. We thank you for helping us to improve our websites

    *
    *
    *
    *
    * Ochrana proti robotům

    Links for employees MMCI