• Ovládací panel Ovládací panel
  • CZ   EN
  •  
     

    Kalendář a nejbližší události

    2017
    září
    Po Út St Čt So Ne
    123
    456789 10
    11121314151617
    18 1920 21222324
    252627282930
    Pro odborníky
    Pro pacienty a veřejnost
    Kurzy
    Stáže
     

    Odkazy na 3 základní screeningové programy ČR:

     

    Darujte preventivní vyšetření.

     Dárkový poukaz

     

    Dietní režimy a výživa po skončení léčby rakoviny

     

    Problémy týkajících se příjmu potravy, (zvláště některých pokrmů), které vznikly během protinádorové léčby jako vedlejší účinky spojené s radioterapií, chemoterapií nebo jinou protinádorovou léčbou po ukončení léčby rakoviny odezní. Budete se cítit lépe, postupně se vám vrátí chuť k jídlu a opět se objeví potřeba pravidelně se stravovat. Může se stát, že některé vedlejší účinky léčby přetrvávají, specielně ztráta tělesé hmotnosti. Jestliže se vám to stane, je třeba informovat svého ošetřujícího lékaře. V případě, že máte po operačním výkonu trvalou stomii, platí i pro vás všechny zásady zdravé výživy. Jen je třeba vždy dodržovat stravovací pravidla, která vyplývají ze změněných anatomických poměrů střeva.

    Pokud víte, že jste před onemocněním nedodržovali hlavní zásady zdravého stravování, bylo by dobré pokusit se ve svém jídelníčku o změnu. Obecně lze říci, že je vhodné jíst pestrou stravu a také to, co vám chutná. Připravujte si jednoduchá jídla, používejte osvědčené a snadné recepty.

    Neexistuje sice žádná zaručená dieta, která by zabránila návratu onemocnění nebo vzniku nového nádorového onemocnění, ale víme, že správně zdravě a chutně sestavený jídelníček a zdravá životospráva vám pomůže obnovit vaši sílu a je důležitou složkou v boji proti rakovině.

    Po dlouhotrvající léčbě je mnohdy vhodné zařadit do svého jídelníčku také potraviny, které zvýší energetický obsah stravy.

    Tuky a cukry jsou pro organismus velkým energetickým zdrojem. Pro onkologického pacienta lze doporučit rostlinné tuky a čerstvé máslo, které je dobře stravitelné. Máslo lze přidávat do polévek, bramborové kaše, vařené zeleniny. Smetanou slazenou lze obohatit moučníky, neslazenou smetanou omáčky, zeleninové pyré i bramborovou kaši.

    Sýry jsou výborné jak se zeleninou, tak s ovocem. Med, džem a přírodní (nerafinovaný) cukr přidávejte do jogurtů, mléčných nápojů, čaje apod.

    Doporučujeme:

    • Jezte pestrou stravu každý den. Žádné jídlo samo neobsahuje všechny živiny, které jsou pro zdraví důležité.

    • Zvyšte ve svém jídelníčku podíl syrového ovoce a zeleniny alespoň na 500g denně.

    • Zeleninu a ovoce vždy důkladně umývejte.

    • Syrová a vařená zelenina, ovoce a ovocné šťávy obsahují vitamíny, minerály a vlákniny, které potřebujete. Připravte si občas zeleninové nebo ovocné saláty.

    • Jezte často luštěniny, rýži natural, celozrnné pečivo a chléb. Tyto potraviny jsou dobrými zdroji kompletních uhlovodanů, vitamínů, minerálů a vláknin.

    • Omezte hovězí maso, dávejte přednost bílému masu – drůbeži bez kůže, jezte pravidelně ryby.

    • Denně jezte mléčné výrobky, především bílé jogurty, tvaroh, nízkotučné sýry. Mléčné výrobky jsou bohatým zdrojem vápníku a dalších minerálů.

    • Tuk přidávejte do stravy opatrně a dávejte přednost rostlinným tukům. Moučníky a čokoládu s vysokým obsahem cukru a tuku jezte v malém množství.

    • Nepřesolujte a pro přípravu pokrmů užívejte bylinky a koření v rozumné míře.

    • Potraviny kupujte co nejčerstvější a správně uložte do ledničky nebo mrazničky.

    • Pozor na potraviny, které by mohly obsahovat nebezpečné plísně – burské oříšky apod.

    • Dodržujte pitný režim – denně vypijte alespoň 2 litry tekutin, (v létě, při zvýšené teplotě nebo průjmovém onemocnění více).

    • Pokrmy si připravujte vařením, nekonzumujte jídla uzená, grilovaná a připravovaná na přepáleném tuku nebo na roštu.

    Potraviny, které byste měli mít vždy doma:

    • mléko, jogurty, tvaroh, puding

    • smetanový sýr, tvrdý sýr

    • chléb, housky, celozrnné pečivo

    • celozrnné trvanlivé pečivo

    • vejce (vařená natvrdo)

    • mraženou zeleninu a ovoce, kompoty

    • čerstvou zeleninu a ovoce

    • sušené ovoce: rozinky, meruňky, švestky

     

    Nebojte se požádat člena rodiny nebo přítele o pomoc s vařením nebo nákupem.

    Odbornou pomoc, jak správně postupovat při sestavování jídelníčku a přípravě pokrmů vám ochotně poskytnou v Poradně nutričních terapeutů. Poradna spolupracuje s odbornými lékařskými pracovišti a má zajištěnou návaznost na případná další speciální vyšetření.

     

    Doporučená literatura:
    Výživa při onkologickém onemocnění, Rostislav Vyzula et al, Galén 2001
     

     
    Poslední úprava: 13. prosince 2016 7:21. Za správnost obsahu odpovídá MUDr. Milana Šachlová, Ph.D. CSc..
    Jméno MUDr. Milana Šachlová, Ph.D. CSc.
    E-mail sachlova@mou.cz
    Telefon 543136205
    Další informace primářka oddělení - vedoucí lékařka
    *
    *
    *
     
     

    Pokud jste na našem novém webu našli chybu, nebo Vám něco chybí, tak nám prosím pomocí tohoto formuláře dejte vědět. Předem Vám děkujeme a po opravě Vám dáme vědět.

    *
    *
    *
    *
    * Ochrana proti robotům

    Odkazy pro zaměstnance MOÚ